Dakloze, zwerver

ARNHEM - Vorig jaar werden in Arnhem de dagopvang en nachtopvang voor dakloze mensen gesloten en geïntegreerd in de zogeheten doorstroomvoorziening. De vrees was dat mensen daarom noodgedwongen op straat zouden komen te staan, zeker als het kwik daalt en de vraag naar opvang groeit. Dat blijkt nu ongegrond.

Uit een tussenrapportage die het Arnhemse gemeentebestuur naar de gemeenteraad heeft gestuurd, blijkt namelijk dat het aantal daklozen vorig jaar is afgenomen, doordat verslavingsinstelling IrisZorg sterker stuurt op doorstroom en uitstroom.

De gemeente concludeert dat de hervorming van de maatschappelijke opvang in de stad op schema ligt. Volgens haar is het ondanks miljoenenbezuinigingen gelukt ook in winterse omstandigheden alle dakloze mensen op te vangen.

Bovendien blijkt uit een evaluatie dat rond de doorstroomvoorziening nauwelijks sprake is van overlast. Dat komt mede doordat afgelopen tijd een housing first-project van start is gegaan. In de voorziening zijn met succes zestien plekken beschermd wonen gecreëerd waarin mensen tot rust komen en het middelengebruik afneemt.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz