Normal_bier_proost_alcohol_drank

Het risico op alcoholverslaving is deels genetisch bepaald. Ook bij de kans op het ontwikkelen van een eetstoornis spelen genetische factoren een rol. Naar nu blijkt uit Amerikaans onderzoek zijn dezelfde genen betrokken bij beide problemen. Dit meldt Gezondheidsnet.

Wetenschappers van de Washington University School ontdekten dat aan alcoholverslaving en aan bepaalde symptomen van een eetstoornis, zoals binge eating, overgeven en het gebruik van laxeermiddelen, dezelfde genetische factoren ten grondslag liggen. 
 
De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 6000 Australische tweelingen. Ze keken daarbij naar het verband tussen alcoholmisbruik en eetstoornissen. Nieuw aan dit onderzoek is dat niet alleen vrouwen werden onderzocht maar ook mannen. De onderzoekers stellen dat zowel mannen als vrouwen die alcohol misbruiken, vatbaarder zijn voor bepaalde eetstoornissen. Het omgekeerde gaat eveneens op.
 
De onderzoekers benadrukken dat artsen, die mensen voor een eetstoornis of alcoholverslaving behandelen, zich ervan bewust moeten zijn dat de problemen ook gezamenlijk kunnen voorkomen. “Wanneer hulpverleners hier bedacht op zijn, zou dat al heel veel schelen,” aldus hoofdonderzoeker Melissa Munn-Chernoff.
 
© Nationale Zorggids