Logo_umc_radboud__nijmegen_logo

Meditatie en bewegingsoefeningen, ook wel mindfulnesstraining genoemd, verbeteren de psychische gezondheid van patiënten met langdurig onverklaarbare fysieke klachten, zoals chronische rugpijn, buikpijn, hoofdpijn of hartkloppingen. Dat concludeert psychiater in opleiding Hiske van Ravesteijn in haar onderzoek. Van Ravesteijn promoveert 2 oktober bij het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen, zo meldt GGZnieuws.

Door te mediteren en bewegingsoefeningen te doen leren patiënten met aandacht stil te staan bij hun lichamelijke klachten en maken ze bewuste keuzes in de manier waarop ze met zichzelf omgaan. Het resulteert in het feit dat de patiënt zich energieker voelt waardoor sociale contacten met vrienden en familie worden verbeterd.

Het effect is al tijdens de training merkbaar en neemt na verloop van tijd nog verder toe. Ook het ziekenhuisbezoek van de patiënt neemt af. Bovendien is de behandeling na één jaar kosteneffectief. Mindfulness blijkt een geschikte behandeling voor een grote groep patiënten waar de huisarts geen raad mee weet.

Aan het onderzoek van Van Ravesteijn deden 117 patiënten uit 19 huisartsenpraktijken in de regio Nijmegen mee. Zij hadden langdurig last van onverklaarbare lichamelijke klachten met daarbij vaak ook een chronische lichamelijke ziekte zoals diabetes of COPD.

De helft van de patiënten die aan het onderzoek deelnamen kreeg de zorg die ze gewend waren, bijvoorbeeld van de huisarts, een fysiotherapeut of een specialist. De andere helft kreeg daarnaast ook mindfulnesstraining. Die training bestond uit acht wekelijkse sessies van 2,5 uur met meditatie- en bewegingsoefeningen en een langer durende bijeenkomst. Bovendien moesten zij thuis iedere dag drie kwartier zelf oefenen.

Na afloop van de trainingen en negen maanden later werd de algemene gezondheid en het fysiek en mentaal functioneren bij de patiënten beoordeeld. Ook zijn twaalf patiënten tijdens en na de behandeling uitgebreid geïnterviewd over hun ervaringen met de training.

Bij de patiënten met onverklaarbare langdurige klachten die de training volgden werd een duidelijke verbetering van de psychische gezondheid geconstateerd. Ze voelden zich vitaler en ook hun sociale contacten verbeterden in vergelijking met de patiënten die de gebruikelijke zorg kregen.

In eerder onderzoek is het effect van mindfulnesstrainingen bewezen bij patiënten met depressies en angststoornissen, fybromyalgie, chronische pijn en het chronisch vermoeidheidssyndroom.

© Nationale Zorggids