Normal_espresso_koffie_isabella_3257

Het doen van een 'koffiedutje' maakt mensen scherper. De meeste mensen drinken koffie om wakker te worden, maar Britse onderzoekers hebben bewezen dat wanneer mensen direct na het drankje een kort slaapje doen, zij extra alert wakker worden. Hun geheugen werkt ook beter. Dit meldt Metro. 

Het gaat hierbij om een kort dutje, tot ongeveer 20 minuten. Ook als mensen niet direct in slaap vallen, worden zij toch alerter en scherper wakker. Het doen van een koffiedutje verbetert de resultaten, zo stellen de onderzoekers. Proefpersonen haalden bijvoorbeeld betere resultaten in een rijsimulator na het doen van het koffiedutje. In het onderzoek deden ook deelnemers mee die, zonder dat ze het wisten, een kop décafé hadden gedronken. Deze mensen presteerden niet beter of slechter dan normaal. Een soortgelijk Japans onderzoek toonde daarnaast aan dat het geheugen na een koffiedutje scherper is dan het geheugen van mensen die alleen koffie hadden gedronken of alleen hadden geslapen. 
 
Er wordt geopperd dat het koffiedutje effectief is omdat het molecuul adenosine zich in de hersenen ophoopt wanneer mensen druk zijn. De adenosine blokkeert dan receptoren waardoor prikkels minder snel doorgegeven worden en mensen zich moe voelen. Tijdens een dutje wordt de adenosine opgeruimd en de receptoren zijn dan vrij om de cafeïne volledig op te nemen. Het dutje moet daarbij niet langer duren dan 20 minuten; dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om de cafeïne via het spijsverteringsstelsel in de hersenen te laten komen. Wanneer iemand langer slaapt, pakt die niet het volledige effect van de koffie-rush mee. 
 
© Nationale Zorggids