Normal_sex_bed_icoon

Zowel artsen als patiënten beginnen meestal niet gemakkelijk over de bijwerkingen van medicijnen die betrekking hebben op het seksueel functioneren. Toch zou het onderwerp vaker ter sprake moeten komen, omdat seksuele bijwerkingen vaak te verhelpen zijn. Dat stelt psychiater Marrit de Boer, die onderzoek deed naar de invloed van antipsychotica op seksueel functioneren. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Mensen die medicatie slikken om een psychose tegen te gaan, gebruiken deze middelen vaak voor een langere tijd. Een bekende bijwerking van antipsychotica is een verminderd libido. Volgens de Boer verschilt de kans op seksuele bijwerkingen per antipsychoticum, maar over het algemeen blijkt de mate waarin een medicijn het dopaminesysteem blokkeert de belangrijkste voorspeller van seksuele bijwerkingen van antipsychotica.

Veel patiënten blijken zich te schamen voor seksuele bijwerkingen, waardoor ook artsen soms aarzelen om het onderwerp aan te snijden bij patiënten. Wanneer de problemen echter niet benoemd worden is de kans groot dat de ontevredenheid van de patiënt over de behandeling toeneemt, wat weer kan leiden tot afnemende therapietrouw met alle gevolgen van dien. Promovenda De Boer pleit daarom voor een breder gebruik van een gevalideerde vragenlijst zoals de Antipsychotics and Sexual Functioning Questionnaire (ASFQ).

© Nationale Zorggids