Hoogste aantal apothekers in jaren afgestudeerd in 2023

In 2023 studeerden 271 apothekers af: het hoogste aantal in de afgelopen jaren. Afgelopen september startten ruim zeshonderd studenten aan een (bio-)farmaceutische opleiding in Leiden, Utrecht of Groningen. Dit meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). 

Een apotheker is iemand die de master Farmacie heeft afgerond. In 2023 studeerden 97 studenten af als apotheker, in Utrecht waren dat er 124 en in Leiden 50. In alle steden was er sprake van een toename van het aantal afgestudeerde apothekers. In totaal mochten 271 nieuwe apothekers zich inschrijven in het BIG-register; 14 procent meer dan studiejaar 2021/2022.

Toename eerstejaarsstudenten

In totaal volgen er sinds september 2023 3.790 studenten een (bio-)farmaceutische opleiding in Groningen, Utrecht of Leiden. Dat zijn er 153 meer dan vorig studiejaar. In Groningen en Leiden nam het aantal studenten af, ondanks dat er juist meer eerstejaars in Leiden startten.

Afgelopen september startten 95 eerstejaars bachelorstudenten in Groningen, de helft minder dan in de afgelopen jaren. De invoering van de numerus fixus voor deze opleiding heeft geleid tot minder aanmeldingen. In Utrecht is er ook een studieloting, maar daar nam het aantal eerstejaars minder af. Leiden hanteert geen numerus fixus, waardoor 56 meer eerstejaars startten met de opleiding biofarmaceutische wetenschappen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky