Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

Op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de staatssecretaris van VWS Zorgvilla Ridderspoor in het Limburgse Nuth een aanwijzing gegeven. De instelling moet binnen zes weken maatregelen treffen om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Ridderspoor is onderdeel van Delphinium in Landgraaf en biedt zorg aan oudere cliënten met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking of psychische problemen. Uit het toezicht van de inspectie bleek dat de organisatie op verschillende punten niet voldoet aan de wettelijke eisen en voorwaarden om verantwoorde zorg te kunnen leveren.

Ridderspoor moet nu binnen zes weken maatregelen nemen. De zorg/leefplannen van alle cliënten moeten voldoen aan de regels en richtlijnen en de medewerkers moeten geschoold zijn in het werken hiermee. Daarnaast moet beleid gemaakt worden voor het voorkómen van vrijheidsbeperkende maatregelen. Ook dient de instelling medicatiebeleid op te stellen en een plan te maken om dat in te voeren. Verder is het noodzakelijk dat Ridderspoor de aanwezigheid en deskundigheid van personeel in overeenstemming brengt met de zorgvraag van de bewoners.

De inspectie ziet toe op de uitvoering van alle punten uit de aanwijzing. Mocht Ridderspoor na zes weken nog niet voldaan hebben aan de aanwijzing, dan kan de staatssecretaris op advies van de IGZ een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom opleggen.

© Nationale Zorggids