Logo_lcvv

De argumenten van cliëntenraden moeten zwaarder wegen als zij vinden dat er geen opnames voor een tv-programma gemaakt mogen worden. Dat oordeelt de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV) in de zaak rondom het tv-programma ‘Anita wordt opgenomen’, meldt Skipr. 

Voor het nieuwe programma van Anita Witzier, dat op 16 februari van start is gegaan, liep Witzier een paar weken mee in een psychiatrische kliniek van GGz Centraal. Later bleek dat het programma tot stand is gekomen nadat er harde druk op de cliëntenraad van de kliniek is uitgeoefend door de programmamakers. GGz Centraal stemde in eerste instantie in met opnames op één locatie. De cliëntenraad van deze locatie werd betrokken bij deze besluitvorming.

Later werd, op verzoek van de tv-producent, ook bij een tweede locatie gefilmd. De cliëntenraad van deze locatie was hier pas laat van op de hoogte en zag opnames niet zitten. Volgens de cliëntenraad, met daarin ook cliënten van deze instelling, waren de tv-opnames onder meer in strijd met interne regels over privacy.

De LCvV vindt dat naar de cliëntenraad van de tweede locatie geluisterd had moeten worden. De commissie stelt daarnaast dat het besluit om bij de instelling te filmen niet past in het privacyprotocol van de zorgaanbieder.

GGz entraal liet eerder deze week weten dat alles in goed overleg is uitgevoerd. "GGz Centraal is van mening dat het programma 'Anita wordt opgenomen' op zeer integere wijze tot stand is gekomen waarin het belang van de patiënt altijd voorop heeft gestaan. Dit is voor zowel GGz Centraal, als KRO-NCRV en Skyhigh TV het grootste punt van aandacht geweest tijdens dit proces."

© Nationale Zorggids