Normal_images__1_
Het kabinet onderzoekt of er maatregelen genomen kunnen worden die anorexia tegengaan. Staatssecretaris Van Rijn wil weten of er in Nederland wetten ingevoerd kunnen worden die het illegaal maken om modellen met ondergewicht de catwalk op te sturen of om anorexia via websites te promoten. Dit meldt de NOS. 
 
Afgelopen week voerde Frankrijk twee wetten in die het promoten van de eetstoornis anorexia illegaal en strafbaar maken. Het kabinet en staatssecretaris Van Rijn hebben aangegeven te onderzoeken of ook in Nederland maatregelen ingevoerd kunnen worden die het streven naar een ongezond, superdun lichaam ontmoedigen. In Nederland kampen ongeveer 6000 mensen, voornamelijk vrouwen, met de eetstoornis. Anorexia kan tot grote gezondheidsproblemen leiden. Van Rijn: "Daarom wil ik onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om een wet te maken die vergelijkbaar is met de Franse."
 
Er wordt momenteel onderzocht of er maatregelen mogelijk zijn tegen websites die anorexia promoten, de zogeheten pro-ana-websites, en of er grenzen gesteld kunnen worden aan het minimum gewicht dat modehuizen van hun modellen vragen. Pro-ana-websites zijn internetpagina's die zich vooral richten op jonge vrouwen. De websites geven tips over hoe de eetstoornis voor de omgeving verborgen gehouden kan worden, hoe iemand zo min mogelijk kan eten en hoe het eten na de maaltijd uitgebraakt kan worden. In de Franse wetgeving is nu opgenomen dat de Franse justitie de websites op kan dragen deze informatie weg te halen. Wanneer de website dit niet doet kan een boete van 10.000 euro per jaar of een celstraf van een jaar opgelegd worden. Daarnaast heeft Frankrijk het strafbaar gemaakt voor modehuizen om met ongezond dunne modellen te werken. Wanneer de modehuizen modellen met ondergewicht de catwalk op sturen, riskeren ze een boete van 75.000 euro. Het kabinet gaat nu na of ook in Nederland een dergelijk wetgeving ingevoerd kan worden. 
 
© Nationale Zorggids