Logo_download__3_

Longkanker Nederland is vandaag de campagne 'Niemand verdient longkanker' gestart. De campagne richt zich op het stigma dat longkankerpatiënten de ziekte te danken hebben aan het feit dat ze roken of gerookt hebben. 55 procent van de Nederlanders, zo blijkt uit een peiling, vindt dat longkankerpatiënten zelf schuld hebben aan het krijgen van longkanker. Dit heeft vergaande gevolgen voor de patiënten, zo meldt Longkanker Nederland. 

Volgens Longkanker Nederland wordt er bewust en onbewust een 'eigen schuld'-stigma op longkankerpatiënten geplakt. In plaats van de meelevende reactie die andere kankerpatiënten krijgen, wordt aan longkankerpatiënten vaak gevraagd: 'Heb je gerookt'.  
 
Het stigma leidt ertoe dat patiënten niet de zorg krijgen waar ze behoefte aan hebben, aldus Longkanker Nederland. Daarnaast leidt het vooroordeel bij veel patiënten tot een gevoel van schaamte, depressie en een sociaal isolement. De mensen durven niet meer te zeggen dat ze longkanker hebben, omdat ze bang zijn zelf de schuld te krijgen. Ook durven veel patiënten niet om psychische ondersteuning, informatie en behandeling te vragen. Momenteel sterven jaarlijks 10.000 mensen aan longkanker in Nederland. De overlevingskansen zijn de afgelopen veertig jaar nauwelijks verbeterd. 
 
© Nationale Zorggids