Normal_alzheimer

Nederlanders weten niet welke leefstijlfactoren een mogelijke rol spelen bij het krijgen van de meest voorkomende vorm van dementie, alzheimer. Uit diverse studies is gebleken dat gezonde hersenen, een gezond hart en gezonde bloedvaten de kans op deze vorm van dementie kunnen verkleinen. Dit meldt NU.nl.

De Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO) voerde een onderzoek uit onder 15.000 mensen, waaruit blijkt dat 38 procent niet weet dat het lichaamsgewicht invloed heeft op het krijgen van alzheimer. Twee derde van de ondervraagden ziet beweging niet als factor bij het krijgen van dementie. Maar regelmatige beweging bevordert de bloedsomloop en draagt bij aan gezonde hersenen. De helft geeft aan niet te weten dat diabetes of het gebruik van slaapmiddelen een rol spelen. Meer dan de helft denk dat alcohol bijdraagt het aan krijgen van alzheimer, terwijl dat nergens wetenschappelijk is aangetoond.

Marc Petit, directeur van ISAO, is verrast door de resultaten en wil meer onderzoek naar de preventie van alzheimer en de invloed van een gezonde leefstijl hierop. “Dat er zoveel onwetendheid is bij mensen hoe ze hun hersenen gezond kunnen houden. Wetenschappers hebben het sterke vermoeden dat gezonde hersenen wel degelijk een rol spelen in het voorkomen en vertragen van alzheimer. En dan is een gezonde leefstijl dus heel belangrijk”, zegt Petit. 

©Nationale Zorggids