Normal_therapie_groepstherapie

Steeds meer mensen maken gebruik van de mogelijkheden van online therapie. Vooral de mogelijkheden via mobiele telefoons nemen toe in populariteit. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Maandelijks loggen 91.00 mensen in bij een app van GGZ-organisatie Parnassia Groep. De organisatie biedt verschillende therapieën, waaronder e-therapy: een patiënt kan beeldbellen met de therapeut en er zijn virtual reality toepassingen waarbij de patiënt in een virtuele omgeving angsten kan leren overwinnen. In 2014 lanceerde de groep een app speciaal voor mensen die stemmen horen. Sindsdien gebruiken 5.000 mensen de app genaamd TemStem. Het programma weerspreekt de stemmen in iemands hoofd.

Bestuurder bij PsyQ, onderdeel van Parnassia, Marc Blom denkt dat de directe hulp die de online diensten bieden een belangrijk onderdeel van de populariteit zijn. “Stel: je zit in de tram naar je moeder. Ineens krijg je last van stemmen. Normaal zou je uitstappen en rechtsomkeert maken. Nu kun je de TemStem aanzetten”, zegt Blom. De apps zijn geen vervanging voor normale therapie, maar dragen wel bij aan een sneller herstel.

Een andere app genaamd Goalie is nog in ontwikkeling. De app helpt mensen met het behalen van doelen en is speciaal voor mensen met een depressie en mensen met straatvrees. Doordat de app herkent op welke plaats iemand is, geeft de app een signaal af en leidt het diegene bijvoorbeeld af door foto´s te sturen. Parnassia is ervan overtuigd dat apps een goede toevoeging zijn op de normale therapie. “We investeren hierin, omdat we denken dat de patiënt hier echt iets aan heeft”, aldus Blom.

©Nationale Zorggids