Normal_blowen_wiet_drugs_mariuhana_wiki_-c_

Het gebruik van cannabis heeft geen schadelijk effect op de intelligentie van pubers. Amerikaanse onderzoekers spreken hiermee een eerdere conclusie tegen dat regelmatig gebruik van cannabis na verloop van tijd zorgt voor een lager IQ. Omdat het brein van een puber nog volop in ontwikkeling is, zou blowen voor onherstelbare schade zorgen. Dit meldt de Volkskrant.

De Amerikanen spreken eerdere conclusies tegen door het een schijnverband te noemen. In het wetenschappelijk tijdschrift PNAS schrijven ze dat mensen uit armere sociale klassen een lager IQ hebben en vaker kampen met cannabisverslaving. Daardoor is er volgens hen een statistische samenhang tussen een laag IQ en het gebruik van cannabis. Maar een laag IQ hoeft niet te zijn veroorzaakt door een cannabisverslaving.

Door gegevens van drieduizend tweelingen te bestuderen sloten ze de schijneffecten uit. Ze gebruikten hierbij tweelingen omdat zij dezelfde genetische en sociaal-economische achtergrond hebben. Een verschil in IQ is hierbij uitgesloten. De groep was verdeeld in twee groepen. Rond hun tiende en achttiende levensjaar werd het IQ van de deelnemers getest. Het IQ van blowende pubers bleek niet of nauwelijks lager te zijn dan hun niet-blowende tweelingbroer- of zus.

Het Trimbos-instituut is nog niet overtuigd van deze conclusies. Zo vraagt toxicoloog Raymond Niesink zich af hoe de deelnemers een joint opstaken en welke doses ze gebruikten. “Daarnaast is het IQ van de tweelingen op hun achttiende gemeten. Het is goed mogelijk dat schade door cannabisgebruik pas op latere leeftijd zichtbaar wordt”, zegt Niesink. Hij waarschuwt dat pubers na deze conclusies niet zomaar gaan blowen. Hoe vroeger je begint met blowen, hoe groter de kans dat je eraan verslaafd raakt. 

©Nationale Zorggids