Normal_logo_ggz_friesland

GGZ Friesland gaat diverse locaties in Friesland schrappen, voorzieningen concentreren en inzetten op complexe en topklinische psychiatrische zorg. De geestelijke gezondheidsinstelling kampte het afgelopen jaar met financiële problemen en wil met deze veranderingen een nieuwe weg inslaan. Dat meldt de Leeuwarder Courant. 

Door het aantal locaties te verminderen en het aantal bedden te concentreren, verwacht de organisatie de leegstand en inefficiënte huisvesting weg te werken. “Door de stelselwijziging en bezuinigingen in de zorg hebben we tot en met 2016 twintig miljoen moeten schrappen op een omzet van 140 miljoen euro. Een op de zeven medewerkers is in 2015 vertrokken door reorganisaties. Nu brengen we het aantal vierkante meters in overeenstemming met die veranderingen”, zeggen bestuurders Adriaan Jansen en Wouter Teer.

Drachten wordt de centrale plek voor de opnameafdeling ouderenpsychiatrie. De bedden die hiervoor nu nog in Leeuwarden en Heerenveen staan, verhuizen daar naartoe. Het Jelgerhuis in Leeuwarden zal fungeren als centrale plek voor crisisopnamen. Franeker blijft de plek voor langdurige psychiatrische zorg en behandelplekken. De reden van het huisvestingsplan is deels uit financiële overwegingen, maar heeft ook te maken met de wens om meer in te zetten op psychiatrische zorg, zo laten de bestuurders weten. “We krijgen veel patiënten die intensievere zorg nodig hebben, bijvoorbeeld door een combinatie van aandoeningen.”

De ggz-instelling wil dat haar medewerkers meer toekomen aan hun inhoudelijke werk, het werk waarvoor ze zijn aangenomen. “Net als huisartsen en ziekenhuizen zijn we veel tijd kwijt aan registratie en organisatorisch werk.” De bestuurders denken dat deze administratieve rompslomp niet de reden is waarom medewerkers dit vak hebben gekozen. 

©Nationale Zorggids