Normal_logo_trimbos

Het Trimbos-instituut is een project gestart dat in kaart gaat brengen welke behoeften iemand met een licht verstandelijke beperking (LVB) heeft en welke ondersteuning diegene nodig heeft. Dit meldt het Trimbos-instituut. 

Geestelijke gezondheidsinstellingen, verstandelijk gehandicaptenzorg, verslavingszorg en justitie krijgen steeds meer te maken met LVB-cliënten. Echter hebben ze niet de juiste kennis of handvatten om in de behoeften van de groep te voorzien.

In forensische (F)ACT teams (Assertive Community Treatment) zitten veel mensen met een LVB. Instellingen die meedoen aan het project hebben speciale LVB-teams opgericht. De tussentijdse resultaten laten zien dat cliënten binnen de teams naast een beperking ook te maken hebben met psychische stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen of verslavingsproblemen. Daarbij hebben ze schulden, vaak geen werk en zijn ze ernstig beperkt op sociaal en psychisch vlak. De helft van de mensen met een LVB binnen de projectteams is in aanraking geweest met politie en justitie. En een kwart is het voorgaande jaar opgenomen geweest in een zorginstelling.

Samen met Trajectum is het Trimbos-instituut het project gestart. Het project ging op 1 oktober 2011 van start en loopt tot en met september 2017. Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat patiënten met een LVB steeds meer moeite hebben zich staande te houden in het dagelijks leven. Een factor die hieraan bijdraagt is bijvoorbeeld de toenemende complexiteit van de samenleving.

©Nationale Zorggids