Normal_virtual_reality

Uit onderzoek van University College London blijkt dat Virtual Reality mensen met een depressie kan helpen. Wanneer zij in virtual reality met een kind praten worden ze minder streng voor zichzelf, wat resulteert in een positiever zelfbeeld. Dat meldt De Ingenieur. 

De onderzoekers testten de virtuele therapie bij vijftien mensen met depressieve klachten. Bij negen van de vijftien cliënten namen de depressieklachten na een maand af. Vier van de onderzochte cliënten voelden zich na een maand zelfs aanzienlijk beter. Een belangrijke insteek van de virtual reality is dat patiënten geen positieve punten in zichzelf kunnen zien. Om ze hiervan af te helpen kan deze vorm van therapie bijdragen.

In een virtuele therapiekamer staat een spiegel. De patiënt ziet tijdens deze therapiesessie een depressief volwassen persoon zitten voor de spiegel en wordt gevraagd zich hierin in te leven. Vervolgens verschijnt een huilend kind dat getroost moet worden. Na een poosje troosten wordt het kind rustiger en stopt het bijvoorbeeld met huilen. In de tweede fase van de sessie verplaatst de patiënt zich in het lichaam van het kind. Tegenover hen zit de eerdergenoemde volwassene die aan een depressie lijdt. Het idee is dat de patiënt zichzelf hiermee in positieve context ziet, in de vorm van persoon die iemand kan geruststellen. Na diverse sessies moet de therapie een positiever zelfbeeld oproepen.

©Nationale Zorggids