Normal_normal_eenzaam_depressie_ggz_pychiatrie

Diverse landelijke koepelorganisaties hebben aangegeven niet tevreden te zijn met de zorg die gemeenten leveren aan mensen die psychische hulp nodig hebben. De organisaties maken zich voornamelijk zorgen over de wachtlijsten voor beschermd wonen. Dit meldt NOS.

Uit een inventarisaties van GGZ Nederland, RIBW Alliantie en de Federatie opvang blijkt dat er voor mensen die beschermd wonen, maar zelfstandig zouden kunnen wonen (met begeleiding), geen mogelijkheid is om door te stromen naar betaalbare of geschikte woonruimtes. De toegang tot zorg in gemeenten is volgens hen ondermaats. Ook hebben wijkteams niet genoeg kennis over de geestelijke gezondheidszorg.

GGZ Nederland heeft een brief geschreven aan het ministerie van Volksgezondheid waarin staat dat de grens van wat bezuinigd kan worden nu echt in zicht komt. De organisatie vreest dat als de situatie niet verandert, dat er veel mensen dakloos worden of geen zorg meer ontvangen. Ook al heeft het Rijk bij de overheveling van taken naar gemeenten niet bezuinigd op beschermd wonen, doen gemeenten dat wel, zeggen de koepelorganisaties.

In een reactie geeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan dat gemeenten in gesprek zijn over eventuele oplossingen op het gebied van beschermd wonen. De commissie-Dannenberg adviseerde eind vorig jaar om thuis sneller passende zorg te bieden aan mensen met psychische problemen. Ook hier zijn gemeenten nu mee bezig, zo laat de VNG weten. 

©Nationale Zorggids