Normal_computer_toetsenbord_pc

E-health applicaties van verschillende ontwikkelaars kunnen voortaan aan elkaar gekoppeld worden. Dit dankzij een nieuwe ICT-taal genaamd Koppeltaal. Met name voor ggz-instellingen is deze ontwikkeling belangrijk omdat zij veel gebruikmaken van e-health apps, zo meldt Skipr. 

In de ggz is het gebruik van e-health de afgelopen tijd toegenomen. Organisaties ontwikkelen e-health applicaties en bouwen eigen platforms. Ggz-instellingen zaten tot nu toe vast aan een beperkt aanbod aan applicaties, want ieder platform heeft zijn eigen ICT-taal. Met de ontwikkeling van Koppeltaal, ontwikkeld door Stichting Koppeltaal, worden e-health applicaties toegankelijk voor ieder platform. Stichting Koppeltaal is een initiatief van ggz-organisaties, zorgverzekeraars en ICT-bedrijven in de zorg.

Naast een ruimer aanbod aan apps moet Koppeltaal ook een kostenbesparing opleveren. Organisaties hoeven nu slechts een enkele investering te doen in de aansluiting bij Koppeltaal in plaats van per applicatie geld uit te geven. “Zorgaanbieders zullen naar verwachting nog veel meer e-health gaan toepassen nu de ICT-barrières weg zijn en de weg open staat voor 'the best of breed'. Uiteindelijk gaat het erom dat patiënten in de ggz beter op hun behoefte en wensen afgestemde e-health programma's krijgen”, zegt Koppeltaal-voorzitter Martin de Heer. Om gebruik te mogen maken van Koppeltaal moeten ggz-aanbieders en e-health leveranciers wel bij de organisatie zijn aangesloten. Zorgaanbieders kunnen zich via de website inschrijven en aansluiten bij de stichting.

De ggz-instelling kan in zijn behandelportaal van de leverancier de gekoppelde applicaties klaarzetten voor gebruik. Een cliënt die inlogt ziet in de portaal de applicatie klaarstaan en kan deze direct opstarten. Activiteiten die de cliënt uitvoert worden teruggekoppeld aan het behandelportaal.

De nieuwe ICT-taal is mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis, DSW, VGZ en Menzis. In de stuurgroep van de stichting zitten zorgaanbieders, e-health leveranciers en zorgverzekeraars. GGZ Nederland zal binnenkort ook plaatsnemen in het bestuur van Stichting Koppeltaal. 

©Nationale Zorggids