Normal_depressie

Een mindfulnesstraining is een effectieve behandeling om een terugkerende depressie te voorkomen. Dat blijkt uit de grootste meta-analyse tot nu toe naar het effect van Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). In deze studie zijn geanonimiseerde patiëntgegevens uit negen internationale studies naar MBCT gecombineerd. De belangrijkste bevinding is dat MBCT een goede aanvulling, of alternatief kan bieden voor het langetermijngebruik van antidepressiva. Dat meldt Radboudumc.

Depressie vormt een groot probleem voor de volksgezondheid. Zonder voortgezette behandeling ontwikkelen vier van de vijf patiënten op een zeker moment een nieuwe depressie. De meest gebruikte behandeling om een volgende depressie te voorkomen is onderhoudsmedicatie met antidepressiva. Patiënten blijven deze medicatie vaak jarenlang gebruiken. Een alternatief hiervoor is MBCT. Dit is een groepsbehandeling die tot doel heeft mensen meer bewust te maken van hun ervaringen, en daarmee de kans op meer depressieve periodes te verkleinen.

Mensen die tijdens de internationale studie MBCT hadden gevolgd, bleken gedurende een vervolgperiode van zestig weken 31 procent minder kans te hebben om opnieuw in een depressie te raken dan mensen die geen MBCT hadden gevolgd. Leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en de leeftijd waarop mensen voor het eerst depressief werden blijkt geen invloed te hebben op de effectiviteit van MBCT. Patiënten die bij de start van de training ernstiger symptomen van depressie ervoeren, leken naar verhouding meer baat te hebben bij MBCT vergeleken met andere behandelingen.

Gedurende de trials werd bijgehouden of er negatieve effecten optraden met MBCT, zoals ziekenhuisopname of overlijden. Deze werden niet gevonden wanneer de behandeling door goed opgeleide trainers in een klinische context werd aangeboden. Dat terwijl het gebruik van antidepressiva wel gepaard kan gaan met negatieve effecten, zoals emotionele vervlakking of vermindering van seksueel functioneren.

Vier van de trials uit de studie vergeleken MBCT met antidepressiva. Data van deze trials liet zien dat mensen die MBCT kregen en in veel gevallen hun medicatie stopten of afbouwden, 23 procent minder terugval rapporteerden dan mensen die geen MBCT kregen. Een recente studie van het Radboudumc (Huijbers et al., 2016) waarbij alle patiënten MBCT kregen, liet echter zien dat het terugvalpercentage in diegenen die hun medicatie afbouwden groter was dan in diegenen die hun medicatie bleven gebruiken. Dit geeft aan dat artsen ook na het volgen van een MBCT training voorzichtig moeten blijven met afbouwen van medicatie en iedere patiënt als individueel geval moeten beschouwen.

©Nationale Zorggids