Normal_hulplijn_telefoon

Volgens meldpunt Stop it Now! krijgen partners van mensen met pedofiele gevoelens te weinig hulp. Het meldpunt voor mensen met pedoseksuelen heeft in 2014 zes praatgroepen opgericht voor de partners en naaste familieleden van pedoseksuelen. In twee jaar tijd zijn er dertig vrouwen geholpen, maar de hulpbehoefte is veel groter, zegt voorzitter Jules Mulder. Dat melden NOS en Defence for Children. 

Volgens Mulder worden partners van een pedofiel vaak over het hoofd gezien omdat ze niet in het zorgsysteem passen. Jaarlijks worden ongeveer duizend mannen aangehouden op verdenking van kindermisbruik. “Stel dat de helft een partner heeft, dan gaat het al om 500 vrouwen per jaar”, aldus Mulder. Stop it Now! evalueerde de hulpverlening aan partners van pedoseksuelen, hieruit bleek dat vrouwen zich na deelname aan een praatgroep beter voelden. Zo zien zij dat ze niet de enige zijn die zich in zo'n benarde situatie bevinden.

Defence for Children ziet dat de telefonische hulplijn van Stop it Now! vaker wordt gebruikt door pedoseksuelen. Opvallend is dat mensen zich vaker laten terugbellen voor herhaalde ondersteuning. Waar er in 2014 nog 97 herhaalcontactmomenten waren, had de hulplijn in 2015 141 herhaalcontactmomenten met mensen met pedofiele gevoelens.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waaruit bleek dat tussen de één en vijf procent van de mannen seksuele gevoelens heeft voor jonge kinderen. Zij hebben vaak het gevoel hier met niemand over te kunnen praten, waardoor ze geïsoleerd raken. Juist dit vergroot het risico op grensoverschrijdend gedrag. En dat is de voornaamste reden waarom Stop it Now! vier jaar geleden is opgestart; voor laagdrempelige en anonieme hulp. 

©Nationale Zorggids