Normal_rss_entry-288504

De Tweede Kamer wil dat er veel meer gebeurt om pedofielen op te sporen en aan te pakken die via het internet uit zijn op seks met minderjarigen. Zo moet het demissionaire kabinet het dit najaar mogelijk maken om pedofielen te onderscheppen met lokprofielen en zogeheten webcrawlers, een middel om het internet op een bepaald onderwerp te screenen. Een motie van de ChristenUnie en de PvdA die daartoe oproept, is dinsdag aangenomen.

Daarnaast moet het kabinet regelen dat internetplatforms steviger worden aangepakt, die zich al dan niet bewust inlaten met kindermisbruik. Een motie van de VVD hiertoe kreeg eveneens ruime steun. Indiener Dennis Wiersma van de VVD wees erop dat er steeds meer seksuele uitbuiting van minderjarigen ontstaat of plaatsvindt via sommige onlineseksplatforms. Interpol en Terre des Hommes waarschuwden daarvoor.

Verplicht content te verwijderen

Platforms zijn al verplicht deze content te verwijderen, maar volgens Wiersma is dat niet voldoende. Hij wil dat leeftijden worden gecheckt en dat platforms (kinder-)misbruik verplicht moeten gaan melden bij de politie. Ook moeten meer maatregelen worden getroffen om advertenties over seks met kinderen tegen te gaan.

De indieners van de moties wijzen erop dat het slecht is gesteld met de vervolging van pedofielen op internet: jaarlijks zijn er naar schatting 1300 minderjarige Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting. Maar er worden gemiddeld nog geen tien klanten per jaar veroordeeld.

Door: ANP