Normal_isoleer

Een cliënt opsluiten in een isoleercel werkt alleen maar averechts. Daarom pleiten twaalf ggz-instellingen in een manifest voor afschaffing van de isoleercel. Opname in een isoleercel vergroot niet alleen de problemen bij de cliënt, maar ook bij de hulpverleners. Dat meldt het manifest ‘Nederlandse GGZ separeervrij’.

Bovendien, zo staat in het manifest, is eenzame opsluiting in strijd met het VN-vedrag voor de rechten van mensen met een beperking. In het manifest verklaren de organisaties dat een mens in psychische nood niet opgesloten mag worden en dat separeren geen zorg of hulp is. “Wij stellen vast dat verblijf in een separeercel angsten, wanen en destructieve gedachten versterkt. Wij stellen vast dat eenzame opsluiting van iemand die in crisis verkeerd de wanhoop en verwarring vergroot”, stelt het manifest waarop negen grote zorgen geuit worden.

De gezamenlijke organisaties willen ervoor zorgen dat de separeercel uiterlijk 1 januari 2020 wordt afgeschaft. Om dat te bereiken moeten beleidsmakers, bestuurders en professionals samenwerken met ervaringsdeskundigen en cliënten die weten hoe het is om in een isoleercel te zitten. Alle partijen moeten de ruimte krijgen om hun kennis in te zetten voor zorg zonder separeren. Er zijn verschillende humane alternatieven voor zorg voor mensen in crisis ontwikkeld in Nederland en erbuiten, daar kan van geleerd worden. Daar moeten wel strengere eisen voor worden opgesteld. Een separeervrij Nederland kan bereikt worden door de ggz toegankelijker te maken voor mensen die door psychische problemen hulp zoeken om ergere problemen te voorkomen.

Tot slot kan afschaffing bereikt worden door professionals, bestuurders, beleidsmakers en politici te laten beseffen dat als bepaalde randvoorwaarden ervoor zorgen dat de juiste zorg niet geleverd kan worden, dat deze belemmeringen door hen weggenomen moeten worden “om te voorkomen dat de cliënten er de dupe van worden”.

Het manifest is ondertekend door twaalf ggz-instellingen en vier andere betrokken partijen: Reinier van Arkel, Het Dolhuys, Stichting HIC, Altrecht, Arkin/Mentrum, Dimence, GGZ Breburg, GGZ Centraal, GGZ Delfland, GGZ Drenthe, GGZ Eindhoven, GGZ inGeest, GGZ Noord-Holland-Noord, Rivierduinen, Yulius, Laurence Aëgerter. Het manifest is op het High & Intensive Care Kennisfestival door alle partijen ondertekend.

© Nationale Zorggids