Logo_ggz_nederland_logo

Om in de toekomst problemen met declaraties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) te beperken, is door verschillende spelers in de branche actie ondernomen. Zorgverzekeraars, zorgaanbieders, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van Volksgezondheid werken samen om de knelpunten aan te pakken. De ggz heeft dit jaar opnieuw problemen om de jaarrekening op tijd te deponeren door onduidelijk regels rondom het declaratieproces. Dit meldt GGZ Nederland.

Het doel van de samenwerking is om het declaratieproces te verbeteren zodat geld en tijd bespaard wordt wat uiteindelijk weer ten goede kan komen van de patiënten. Er zijn knelpunten in verschillende onderdelen van het werk, zoals verwijzingen naar de ggz, correcte declaraties van ongecontracteerde zorg en de onduidelijke regelgeving rondom declaraties binnen de branche. Een plan van aanpak moet de betrokken organisaties helpen om het declaratieproces te verbeteren.

De initiatiefnemers hopen in 2017 de eerste verbeteringen door te kunnen voeren. Uiteindelijk worden twee verschillende programma's binnen de ggz-branche bij elkaar gebracht. Het gaat dan om de vermindering van administratieve lasten voor zorgpersoneel en sneller en correct declareren. In de samenwerking wordt de leiding genomen door het ministerie van Volksgezondheid. Daarnaast zijn er een aantal andere organisaties betrokken zoals de NZa, GGZ Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NvvP).

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de ggz ook dit jaar uitstel voor de jaarrekening verleend. Door onduidelijke regels rondom declaraties lukt het de meeste zorgaanbieders niet om tijdig hun jaarrekening op orde te hebben. De nieuwe samenwerking zou daar verandering in kunnen brengen.

Door: Redactie Nationale Zorggids