Normal_spaak_fiets_800px-spoke_dynamo_detail_wiki_-c_

De organiatie van de sponsortocht 2bike4alzheimer heeft tot nu toe 74.000 euro opgehaald. Afgelopen weekend fietsten 32 teams 400 kilometer door Nederland om geld op te halen voor onderzoek naar dementie. Dit jaar wordt geld opgehaald voor onderzoek naar semantische dementie. Een vorm van dementie waarbij de patiënt het verband tussen het woord en de betekenis van het woord verliest. Dat meldt Nieuwsbode Zeist.

De voorlopige opbrengst is 74.000 euro, maar doneren kan nog tot 31 oktober. Erasmus Alzheimercentrum Zuidwest Nederland zal met de opbrengsten semantische dementie onderzoeken. Na 31 oktober ontvangen de onderzoekers het totaalbedrag waarmee zij aan de slag kunnen.

De 32 teams, afkomstig uit heel Nederland, hadden ieder hun eigen reden of motivatie om mee te doen met de sponsortocht. Sommigen omdat zij te maken hebben met dementie in hun werk, of vrienden en familieleden van iemand met dementie. “Zij hebben allemaal hun eigen persoonlijke verhaal. Dat zie je bij aankomst. Dat is voor velen een emotioneel moment”, aldus organisator Gerda van Ginneken. De jongste deelnemer was 13 jaar oud en legde 160 kilometer af.

Semantische dementie is een vorm van dementie waarbij iemand problemen krijgt met taal en daardoor woorden niet meer begrijpt. Met name de temporaalkwab wordt bij deze ziekte aangetast, een gebied dat een belangrijke rol speelt bij de taalfunctie en het onthouden van betekenissen. Iemand met beginnende semantische dementie komt minder goed op woorden of herkent betekenissen niet meer. Dit maakt het moeilijker om gesprekken goed te volgen, en communicatie worft steeds lastiger. Naarmate de ziekte vordert verandert het gedrag, en raakt de patiënt meer op zichzelf gericht. Uiteindelijk kunnen ook geheugenstoornissen optreden.

Woensdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. De dag waarop internationaal wordt stilgestaan bij de ziekte van Alzheimer. De Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO) wil met wetenschappelijk onderzoek achterhalen wat de oorzaken van alzheimer zijn en wat behandelingsmethoden zijn voor de ziekte. ISAO hoopt zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de ernst van alzheimer.

Door: Redactie Nationale Zorggids