Normal_bier6_alcohol_drank

Er is een app ontwikkeld die probleemdrinkers spelenderwijs helpt te stoppen of te minderen met alcohol. Op 10 november ging een onderzoek naar de effectiviteit van de app, die Breindebaas is gedoopt, van start. De app moet gebruikers helpen om onbewuste associaties met alcohol te verminderen. Dit meldt de Universiteit Twente.

Een samenwerkingsverband van de Universiteit Twente, Tactus Verslavingszorg, Saxion Hogeschool en de Universiteit van Amsterdam ontwikkelde de app en voert het onderzoek uit. Doel van de app is het doorbreken van onbewuste processen die een alcoholverslaving in stand houden. Gebruikers van de app krijgen daarom foto’s van allerhande drankjes te zien en krijgen de simpele opdracht om de alcoholvrije drankjes met een ‘swipe-beweging’ naar zich toe te halen en de alcoholhoudende drankjes van zich af te duwen. Het is de bedoeling dat de deelnemers dit zo snel mogelijk doen, om zo onbewuste associaties af te leren. Door herhaaldelijk te trainen verandert het reactie- en denkpatroon in het brein, zo is de gedachte.

De app is gebaseerd op een bestaande en succesvolle training die is ontwikkeld aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens Marloes Postel, die het onderzoek leidt, is aangetoond dat de training in de verslavingskliniek zorgt voor zo’n 10 procent minder terugval na een jaar, een daling van de terugval van 50 naar 40 procent. “Dat is een heel goed resultaat in de verslavingszorg.”

Met de app wil Postel de methode op een laagdrempelige manier voor een breed publiek toegankelijk maken. “Voor veel probleemdrinkers is de stap naar de reguliere verslavingszorg te groot.” Postel ziet de app op termijn overigens niet per se als een op zichzelf staande methode in de strijd tegen alcoholverslaving. “De app kan een onderdeel van een reguliere behandeling worden, of dienen als een toegangsinstrument tot de reguliere verslavingszorg.”

Door: Redactie Nationale Zorggids