Normal_depressie_alleen_vrouw

Hoogleraar Christina van der Feltz-Cornelis, verbonden aan University Tilburg en GGZ Breburg, start met een zelfmoordpreventieproject om het aantal zelfdodingen in Nederland met 20 procent terug te kunnen dringen. In 2015 pleegden 1.871 mensen suïcide. Nog niet eerder werden zoveel zelfmoorden geregistreerd. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Volgens de hoogleraar sociale psychiatrie neemt het aantal zelfdodingen jaarlijks toe omdat de hulpverlening hieromtrent bij gemeenten niet toereikend is. Vooral jongeren met psychische problemen krijgen onvoldoende ondersteuning. Vaak komen deze jongeren pas in contact met een ggz-instelling als ze hun zelfmoord plannen of als een poging tot suïcide is mislukt, zegt Van der Feltz-Cornelis.

De komende tijd wordt er een monitoringsysteem opgezet, waarmee mensen met een verhoogd risico gemonitord worden. Door een samenwerking tussen de GGD, ggz, huisartsen en de eerste hulp worden gegevens gedeeld, waardoor kan tijdig preventieve zorg verleend worden als dat nodig blijkt. 

Vergeleken met andere Europese landen komt zelfdoding in Nederland relatief weinig voor. De meest recente cijfers op Europees niveau laten zien dat het in Rusland het meest voorkomt, gevolgd door Hongarije en Slovenië. Ook in België en Frankrijk ligt het aandeel relatief hoog. 

Door: Redactie Nationale Zorggids