Normal_cocaine

In Utrecht en Eindhoven wordt sinds dit jaar meer cocaïne gebruikt. Het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) vond opvallend veel resten cocaïne in het rioolwater van deze twee steden. Dat meldt NOS.

Het EMCDDA onderzoekt jaarlijks het rioolwater van meer dan zestig Europese steden, waaronder het water van Utrecht, Eindhoven en Amsterdam. Het leek er even op dat er in Utrecht en Eindhoven minder cocaïnegebruikers waren, maar dit jaar is het gebruik weer sterk toegenomen. De Amsterdamse cijfers zijn nog niet beschikbaar. Vorig jaar voerde Amsterdam de Europese lijst aan.

De onderzoekers van het Agentschap telden dubbel zoveel cocaïneresten in Utrecht als vorig jaar. Dagelijks wordt er in deze stad een halve kilo van deze drug gebruikt. In Eindhoven is het dagelijks gebruik zelfs meer dan een halve kilo. “Het zou ermee te maken kunnen hebben dat de prijs van cocaïne dit jaar is gedaald en er meer dan ooit in de omloop lijkt te zijn”, zegt hoogleraar Pim de Voogt die de toename probeert te verklaren.
De Voogt wil dat het rioolwater in alle Nederlandse gemeenten wordt onderzocht. Slechts vijftien Nederlandse gemeenten hebben tot nu toe een rioolwateronderzoek laten uitvoeren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids