Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De man die oud-minister van Volksgezondheid Els Borst in 2014 om het leven bracht, heeft een celstraf van acht jaar met tbs opgelegd gekregen. Bart van U. kreeg eerder van de rechtbank alleen tbs opgelegd omdat hij volgens de rechter volledig ontoerekeningsvatbaar was. Naast Els Borst bracht Van U. ook zijn zus om het leven. Dit deed hij in 2015 met tientallen messteken. Dit meldt RTL Nieuws.

De rechtbank in Rotterdam eiste eerder alleen tbs voor de man die aan schizofrenie leidt. De rechters stelden dat de misdrijven hem niet aangerekend konden worden door zijn stoornis. Artsen concludeerden eerder echter dat zij niet konden uitsluiten dat er een reëel component in het denken van Van U. zat.

Het Openbaar Ministerie (OM) nam geen genoegen met alleen tbs en ging in beroep. Het hof stelde gisteren dat Van U. niet “zodanig door zijn wanen werd gedreven dat hij daar geen weerstand aan kon bieden.” De rechter sprak een celstraf van acht jaar met tbs uit tegen de moordenaar.

Van U. heeft een lange geschiedenis met psychische problemen. In een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) oordeelde de Inspectie onlangs dat de zorg faalde in het bieden van hulp aan de man. “Zij zagen als het ware een foto, een momentopname en niet het complete beeld. Ze hadden weinig oog voor het verloop van zijn psychische problemen en benutten onvoldoende de informatie van de familie”, zo stelt de IGZ in het rapport.

Door: Redactie Nationale Zorggids