Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Het financiële resultaat van de ggz-sector is in 2016 gehalveerd ten opzichte van 2015. Alle ggz-instellingen samen hebben een bescheiden positief resultaat van 51 miljoen euro behaald (105 miljoen euro in 2015). Dat meldt inkoopcoöperatie IntraKoop. 

De resultaten staan flink onder druk door dalende tarieven en productievolumes. Ook stijgen de personeelskosten met ruim 4 procent naar 4,6 miljard euro door krapte op de arbeidsmarkt (ruim duizend vacatures bleken moeilijk vervulbaar) en een regeling voor nabetaling van de onregelmatigheidstoeslag. Van de 34 organisaties die in 2015 rode cijfers schreven, hebben er vijftien ook in 2016 verlies geleden. Met name reorganisatiekosten zijn hiervan de oorzaak, mede als gevolg van de verdere krimp van productieafspraken met gemeenten voor jeugd -ggz en Wmo.

Ondanks de veelheid aan stelselwijzigingen houdt de ggz-sector het hoofd boven water. De bedrijfsopbrengsten zijn in 2016 met 114 miljoen euro gestegen naar 6,3 miljard euro. De sector heeft de afgelopen jaren geanticipeerd op de gevolgen van alle stelselwijzigingen voor de financiering. Dit is vooral zichtbaar in de voorzieningen die zijn getroffen voor de kosten van de transitie en/of reorganisaties die daarmee samenhangen.

Als gevolg van hogere uitgaven aan personeel niet in loondienst en oplopende exploitatiekosten nemen de inkoopuitgaven in 2016 met 2,5 procent toe naar 2 miljard euro. Voor een deel worden de hogere kosten aan personeel niet in loondienst verklaard door extra ondersteuning om problemen met declaraties op te lossen en de trend om werkzaamheden vaker door onderaannemers te laten uitvoeren. Daarnaast laten de patiënt- en bewonersgebonden kosten, zoals voor therapie en geneesmiddelen, de afgelopen jaren een geringe groei zien. In 2016 zijn deze met bijna 2 procent gestegen naar 170 miljoen euro.

De top-10 van onderzochte ggz-instellingen heeft bijna de helft (46 procent) van het totale aantal cliënten in zorg/behandeling. Deze tien organisaties nemen gezamenlijk met 2,4 miljard euro 38 procent van de totale bedrijfsopbrengsten in de sector voor hun rekening. Parnassia Groep is in 2016 met 141.512 cliënten en een omzet van 613 miljoen euro veruit de grootste ggz-organisatie van Nederland. 

Door: Redactie Nationale Zorggids