Normal_rss_entry-109662

Michael P. wordt verdacht van moord of doodslag, vrijheidsberoving en het verkrachten van Anne Faber. De 27-jarige man wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum, laat het Openbaar Ministerie woensdag weten.

Het lichaam van de 25-jarige Faber werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober in Zeewolde gevonden. P. zat op dat moment vast in een kliniek in Den Dolder voor diverse zeden- en geweldsdelicten. Hij zat aan het einde van zijn jarenlange gevangenisstraf, was aan het resocialiseren en had daarom meer vrijheden, waardoor hij ook naar buiten mocht.

P. kwam in beeld nadat zijn DNA op de gevonden jas van Faber was aangetroffen. Ook zijn bloedsporen van de studente gevonden in de auto die P. tot zijn beschikking had. Op basis van zijn verklaring werd een paar dagen na zijn arrestatie het lichaam van de vrouw gevonden.

Vorige week werd het voorarrest van P. met drie maanden verlengd. De officieren van justitie hadden bij de rechter-commissaris gevorderd dat hij in het Pieter Baan Centrum zou worden geplaatst voor een persoonlijkheidsonderzoek en die vordering is toegewezen. "Voordat het resultaat van het persoonlijkheidsonderzoek bekend is, zullen er maanden zijn verstreken. Ook voor het onderzoek door de recherche zal gelet op de grote omvang veel tijd nodig zijn", meldt het OM. Op 10 januari moet P. voor de rechter verschijnen, zo is de planning. Het gaat dan om een niet-inhoudelijke zitting.

In 2012 werd P. in hoger beroep tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij had in 2010 in Nijkerk twee meisjes van zestien en zeventien jaar op "nietsontziende wijze'' verkracht. Hij gebruikte daarbij geweld en bedreigde de meisjes met een nepwapen. De straf gold ook voor afpersingen, (poging tot) diefstal met geweld en verboden wapenbezit. Omdat P. destijds niet meewerkte aan onderzoek naar zijn geestesgesteldheid, kreeg hij geen tbs met dwangverpleging opgelegd.

Door: ANP