Logo_cooperatie_laatste_wil

Twee advocaten en een psycholoog pleiten in een brief aan het Openbaar Ministerie voor een strafrechtelijk onderzoek naar Coöperatie Laatste Wil (CLW). Dit doen zij naar aanleiding van de dood van de 19-jarige Ximena Knol die zonder enige moeite en tegen zeer lage kosten aan het zelfdodingspoeder dat de organisatie promoot, kon komen. Advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan en psycholoog René Dijkstra vinden dat de coöperatie zelfdoding aanmoedigt en dat is strafbaar. Dat meldt RTL Nieuws. 

“Wij maken ons met name grote zorgen over de mogelijkheid dat het desbetreffende middel is gebruikt, dan wel zal worden gebruikt door personen wier lijden niet uitzichtloos is of was”, schrijven de mannen aan het College van procureurs-generaal.

Ook de ouders van Ximena zijn boos. Zij verwijten de Coöperatie van een radicale opstelling en onzorgvuldige verkoop. Hoewel de naam van het middel nooit genoemd is en deze volgens CLW ook nooit aan leden is verstrekt, zou het eenvoudig via internet te bestellen zijn. Ximena kocht het middel online en zei het nodig te hebben voor een scheikundeproject op school. De fabrikant vroeg tijdens de bestelling namelijk naar de reden van de aankoop, wat volgens hen zou moeten zorgen voor een zorgvuldige verkoop. Dat was echter eenvoudig omzeild door de tiener. 

Door: Redactie Nationale Zorggids