Foto: Jlcoving

In Rotterdam is dertien kilo van de verslavende drug methamfetamine, ofwel crystal meth, aangetroffen. Hoewel de drug in de Verenigde Staten al jarenlang populariteit geniet, is dat in Nederland nog lang niet zo. Het aantal gebruikers in Nederland is nog relatief klein en wie crystal meth – ook bekend als ice, glass en tina – gebruikt doet dat veelal bij de seks. Dat meldt de Telegraaf. 

“Methamfetamine is veel sterker dan speed waarvan de werking zes  tot twaalf uur duurt. Bij methamfetamine duurt het dubbel zo lang. De meeste Nederlanders gebruiken drugs recreatief en willen daarna weer werken en slapen. Dat lukt niet met methamfetamine”, aldus drugsonderzoeker Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut. Crystal meth is verslavend en pleegt een aanslag op het lichaam.

Het Trimbos-instituut test regelmatig drugs, maar methamfetamine komt het nauwelijks tegen. In 2017 kreeg het 35 samples en het jaar daarvoor waren dat er nog tien minder. In totaal test het instituut jaarlijks zo’n 12.000 samples. Hoewel gesuggereerd wordt de homo’s vaker meth gebruiken, ziet Trimbos dat niet terug in de cijfers. Nederlanders gebruiken nog altijd meer xtc of cocaïne. 

Door: Redactie Nationale Zorggids