Normal_winnaar_mind_antonie_kamerling_award_2018__jesuisdepri

De serie #jesuisdepri van KRO-NCRV is de winnaar van de tweede editie van de MIND Antonie Kamerling Award. Het Nederlands publiek vond dat deze serie het afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen aan openheid over psychische problemen. De vijf jongeren uit de serie, fotografe Rosemary Dekker, de makers en presentator Jan Kooijman kregen de award tijdens een Open MIND Diner in Amersfoort overhandigd door de winnaar van vorig jaar, psychiater Menno Oosterhoff. Meer dan 5.500 mensen hebben hun stem uitgebracht. Dit meldt MIND.

Met de MIND Antonie Kamerling Award vraagt MIND aandacht voor het (levens)belang om jezelf te durven en kunnen uiten bij psychische problemen. De drie genomineerden zijn gekozen door een team van zeven adviseurs. De uiteindelijke winnaar werd bepaald door het Nederlands publiek. #jesuisdepri kreeg 39 procent van de stemmen, de TV-serie True Selfie 33 procent en de documentaire Alicia 28 procent.

Depressie onder jongeren bespreekbaar maken

In de KRO-NCRV serie #jesuisdepri volgt Jan Kooijman vijf jongeren die depressief zijn of zijn geweest. Zij vertellen openhartig over de oorzaken van hun ziekte, het intense gevoel van ongelukkig zijn, de angst voor of het verlangen naar suïcide en de worsteling om uit hun depressie te komen. De serie wil depressie onder jongeren bespreekbaar maken en meer begrip creëren voor jongeren die aan deze ziekte lijden.

MIND-directeur Marjan ter Avest: “Anne, Elwin, Eleanor, Jynthe en Maaike en fotografe Rosemary Dekker hebben zich in de serie kwetsbaar opgesteld door hun verhaal over hun depressie open en eerlijk te vertellen. Hiermee hebben ze hopelijk veel jongeren gestimuleerd om ook open te zijn over hun psychische klachten. Ik vind overigens dat alle genomineerden erin geslaagd zijn om meer aandacht te vragen voor psychische problemen, zowel met hun uiting als in de media.”
 
De MIND Antonie Kamerling Award kwam tot stand na overleg met Isa Hoes en de familie van Antonie. Zij dragen het initiatief een warm hart toe. Psychiater Menno Oosterhoff was in 2017 de eerste winnaar, met zijn boek Vals Alarm. 

Door: Redactie Nationale Zorggids