Normal_telefoon__app__digitaal__mobiel

De mate waarin Nederlanders hun smartphone gebruiken voor Whatsapp, is vergelijkbaar met de verslaving aan roken. Dat stelt Rens van der Vorst, hoofd IT innovatie bij Fontys Hogescholen en auteur van het boek Appen is het nieuwe roken. Whatsapp speelt tegenwoordig zo’n belangrijke rol in het leven van de gebruikers, dat er bijzonder veel tijd aan besteed wordt. Dit meldt NU.nl.

Van der Vorst ziet whatsappen op dezelfde manier waarop in de jaren zeventig overmatig gerookt werd. “Dat vonden we toen heel normaal, maar als je erop terugkijkt was het natuurlijk heel absurd”, aldus de hoogleraar. Bovendien zouden de bouwers van apps, net zoals de fabrikanten van sigaretten, het vooropgezette plan hebben om de gebruikers verslaafd te maken. Dat gebruikers iedere tien minuten op hun telefoon kijken, is een symptoom van deze verslaving.

Leesbevestiging

Whatsapp wordt door mensen in alle leeftijden gebruikt, niet alleen door jongeren. Het is een snelle manier om op de hoogte te blijven van dagelijkse dingen. De app een paar dagen niet gebruiken, kan er voor zorgen dat er ook echt informatie gemist wordt, zegt mediapsycholoog Misch Coster. Bovendien werkt dat blauwe vinkje, dat aangeeft dat een bericht is gelezen, ook door op de psyche van gebruikers. “Als je een berichtje hebt gestuurd en geen reactie krijgt, terwijl je ziet dat het wel is afgeleverd en gelezen, voelt dat al snel als een afwijzing”, aldus Coster. Die ander is misschien alleen even ergens mee bezig of wil nadenken over een antwoord. “Zo gaat het een heel eigen leven leiden.”

Digitale detox

Toch zijn er ook steeds meer mensen die zich bewust zijn van de verslaving en die proberen hun gebruik te minderen via een digitale detox. Tips hiervoor zijn bijvoorbeeld om de telefoon ’s nachts in de woonkamer te laten en zo niet in de verleiding te komen voor het slapen nog even op social media te kijken. Ook zijn er (gratis) apps te downloaden die bijhouden hoeveel tijd wordt gespendeerd per app, om inzicht te krijgen in het gebruik van Whatsapp en andere applicaties.

Door: Redactie Nationale Zorggids