Normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

De eerste lachgaswinkel van Nederland is een feit. Eigenaar Mathieu Hölzken opende vorige week de deuren van zijn nieuwste onderneming in Venray. De gemeente is hier niet blij mee, maar kan niks doen omdat lachgas sinds 2016 vrij gebruikt en verkocht mag worden. Dit meldt de Volkskrant. 

Hölzken is van mening dat het gebruik van lachgas gereguleerd moet worden, want hoe je het ook wendt of keert: de drug wordt hoe dan ook gebruikt. “Hier binnen kun je toezicht houden, voorlichting geven en veroorzaakt het ook geen rotzooi of overlast. Zie het als een moderne coffeeshop.” Op de toonbank van de winkel vinden bezoekers folders, maar kunnen ze ook vitamine B12 kopen. Een vitamine B12-tekort kan namelijk ontstaan bij grootgebruikers.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat uitzoeken of een lachgasverbod haalbaar is, maar in de tussentijd nemen sommige gemeenten het heft in eigen handen. Amsterdam wil een lachgaskoeriersdienst tegengaan en in Leudal en Brunssum zijn Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV’s) opgesteld om lachgasgebruik op straat te verbieden.

Echter, een winkel kan met deze maatregelen gewoon blijven voortbestaan. Het is dan ook niet het doel van  Hölzken om onrust te stoken. Hij wil dat juist tegengaan. Hij hoopt het gebruik te kunnen concentreren, zodat hangplekken minder populair worden. 

Door: Nationale Zorggids