Normal_kaars__lichtje__lampje

Een jonge vrouw die middenin de nacht het noodnummer 113 voor psychische hulp heeft gebeld, kon niemand te pakken krijgen. In de nacht van haar zelfmoord probeerde ze tevergeefs driemaal het telefoonnummer van de Zelfmoordpreventielijn te bellen. Niet veel later maakte ze een einde aan haar leven. 113.nl 'adverteert' met ‘neem contact op met 113’ terwijl het officiële nummer 0900 – 0113 is. Dit meldt RTV Noord. 

De stiefvader van de vrouw die anderhalve week geleden zelfmoord pleegde trekt aan de bel. Hij is boos en verdrietig dat zijn stiefdochter hulp zocht, maar niet wist dat 113 niet bereikbaar is. Het nummer hing standaard bij haar op de koelkast. Inmiddels wordt via een de Facebookpagina ‘Red een mensenleven’ aandacht gevraagd voor het probleem. Stiefvader Harm zoekt contact met de landelijke politiek en vraagt ook via de media om bewustwording.

'Maak 113 een echt nummer en gratis'

Hij is niet boos op de Zelfmoordpreventielijn, maar wil simpelweg dat het nummer gewijzigd wordt. Dat 113 een écht nummer wordt, gratis en automatisch doorschakelt. Harm wil dat iedereen weet dat 113 nu geen noodnummer is. Zelfmoordpreventielijn 113 is op de hoogte gebracht van de situatie. “Het is echt super verdrietig dat dit gebeurd is. Het is begrijpelijk dat er een miscommunicatie ontstaat. Wij communiceren 113, omdat de meeste gesprekken via chats op de site verlopen. Het 0900-nummer is het enige dat wij op dat moment konden aanvragen”, laat een woordvoerder weten.

In gesprek met politiek

De organisatie is momenteel druk in gesprek met de politiek om toch het noodnummer te bemachtigen. Voor het einde van dit jaar hoopt 113.nl meer te weten. Mocht dit niet lukken, komt er óf een gratis 0800-nummer óf hoopt de organisatie op een bandje dat afgespeeld wordt wanneer iemand 113 belt, zodat verwezen kan worden naar het juiste telefoonnummer. 

Door: Nationale Zorggids