Normal_diagnose_arts

Onafhankelijke keuringsartsen die voor het CBR medische keuringen doen, zouden fraude plegen door alleen contante betalingen te willen ontvangen, facturen niet te overleggen en ter plekke de kosten voor mensen met autisme te verhogen. Dit blijkt uit de tientallen meldingen die hierover binnen zijn gekomen bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). De organisatie heeft daarom een melding gedaan van zorgfraude. Dit meldt NVA. 

Mensen met autisme moeten om te mogen rijden een gezondheidsverklaring ontvangen van het CBR. Keuringsartsen geven dit af, maar doen dit niet altijd even netjes. Sommige van hen eisen dat hun patiënt contant betaalt, ze verhogen de kosten ter plekke en wie weigert te betalen slaagt niet. Anderen weigeren facturen te overleggen, sturen foutieve facturen of voeren niet-relevante tests uit voor mensen met autisme.

“Dat het een puinhoop is bij het CBR was wel duidelijk, maar dat er zelfs strafbare feiten worden gepleegd en dat men weigert dit aan te pakken, verbaast ons evengoed. De integriteit van de Rijksoverheid is hier echt te grabbel gegooid. Hoog tijd dat deze ernstige misstanden worden aangepakt”, zegt NVA-directeur Karol Henke.

Het CBR roept mensen die klachten hebben over onafhankelijke keuringsartsen op om deze te melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Door: Nationale Zorggids