Jongeren komen vaak getraumatiseerd uit de gesloten jeugdzorg

Zo’n 75 procent van de jongeren die in de gesloten jeugdzorg hebben gezeten, hebben last van psychische klachten. Daarom roept Stichting Het Vergeten Kind op om naar alternatieven te zoeken. Dat meldt de NOS.

In meer dan 80 procent van de gevallen was er sprake van geweld tussen groepsgenoten. Nog een groter deel van de jongeren kreeg te maken met gewelddadig personeel. Zo werden ze vastgepakt, op de grond geduwd of kwamen ze in een isoleercel terecht.

Averechts

Volgens Stichting Het Vergeten Kind heeft dit een averechts effect. De kinderen die in de gesloten jeugdzorg terechtkomen, hebben al mentale problemen. Vervolgens krijgen ze niet de zorg die ze nodig hebben en krijgen ze te maken met dwang.

De hulpverleners kunnen er echter weinig aan doen, zegt de stichting. Ze staan namelijk voor een onmogelijke taak. De jongeren die in de instellingen terechtkomen, hebben geen vertrouwen in hulpverleners. Daarnaast is het de bedoeling dat ze zo snel mogelijk weer meedoen in de maatschappij, terwijl deze jongeren er baat bij hebben om voor langere tijd op een kleinschalige plek te wonen.

Door: ANP