Professionals jeugd-ggz waarschuwen voor snijden in laagcomplexe zorg

Doordat er volgend jaar minder ggz-behandelingen beschikbaar zijn in Amsterdam, worden de problemen bij duizenden jongeren in Amsterdam sneller complex. Hiervoor waarschuwen kinderpsychiater- en psychologen en orthopedagogen in een open brief aan de gemeenteraad van Amsterdam. Het aantal aanbieders van Enkelvoudige Specialistische Jeugdhulp (ESJH) daalt vanaf volgend jaar van 208 naar 13. Een flinke afname van het aantal aanbieders. Dit melden NU.nl en Skipr. 

Een van de zorgaanbieders die volgend jaar niet meer gecontracteerd is in Amsterdam, is UvA minds. Volgens de organisatie kunnen relatief eenvoudige problemen uitgroeien tot complexe problemen als er geen goede behandeling geboden kan worden. Gecontracteerde organisaties hebben volgens Gz-psycholoog Dorreke Peijnenburg maar weinig artsen en specialistische ggz-behandelingen. Een voorbeeld die ze noemt is ADHD: medicatie en ouderbegeleiding zijn nodig voor een goede behandeling ervan. Dat kan nu nog bij UvA minds, maar volgend jaar is de organisatie niet meer gecontracteerd.

Meer complexe gevallen

Orthopedagogen, kinderpsychologen en -psychiaters van verschillende ggz-instellingen waarschuwen de Amsterdamse gemeenteraad en wethouder Marjolein Moorman in een open brief voor de gevolgen van het terugdringen van het aantal ESJH-aanbieders. Onder meer Arkin, Youz-Parnassia Groep en Jeugdunie zijn volgend jaar ook niet gecontracteerd voor enkelvoudig specialistische jeugdhulp. “Bij intakes voor complexere problematiek wil de helft van de jongeren dood. De nieuw contractering van de gemeente leidt tot meer complexe gevallen, terwijl voor die groep al lange wachtlijsten bestaan”, waarschuwt kinder- en jeugdpsychiater Nico Beuk bij Arkin.

Een persoonsgebonden budget stelt ouders in staat om zorg in te kopen buiten het aanbod van de gemeente om, maar daar geeft de gemeente bijna nooit toestemming voor.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky