Eis: tbs met dwangverpleging voor man die vrouw in verpleeghuis wilde verkrachten

Eind december 2022 heeft een bewoner van verpleeghuis Laurens Aesopus een medebewoner geprobeerd te verkrachten. In het verpleeghuis wonen mensen met psychiatrische problemen en lichamelijke beperkingen. Het slachtoffer heeft hersenletsel vanwege huiselijk geweld in het verleden, waardoor haar spraakvermogen is aangetast en ze luierbroeken moet dragen. De vermeende dader zou functioneren als een ernstig dementerend persoon. Het OM eist tbs met dwangverpleging omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn. Dit meldt Rijnmond. 

Deze week vond een zitting plaats. De verdachte blijft ontkennen, ondanks dat camerabeelden laten zien dat hij drie keer de kamer van de vrouw binnenloopt. De laatste keer komt hij haar kamer uitgelopen met zijn broek omlaag en binnenstebuiten gekeerd. Niet veel later komt ook het slachtoffer haar kamer uit en vertelt ze via handgebaren dat er iets ergs is gebeurd. Personeel treft in haar kamer een gescheurde luierbroek aan en proppen papier op het bed. Het motief van de man om haar te verkrachten zou haar regelmatige gegil zijn geweest.

Betrouwbare verklaringen

Ook is er onder de nagels van de man DNA van de vrouw aangetroffen dat gerelateerd kan orden aan de vagina. Genoeg bewijs voor het Openbaar Ministerie (OM) om de man te beschuldigen van misbruik en poging tot verkrachting. Ondanks dat de vrouw veelal met gebarentaal communiceert, vindt het OM haar verklaringen betrouwbaar. Juist omdat ze steeds dezelfde gebaren herhaalt. Volgens de moeder van de vrouw heeft ze nachtmerries, herbelevingen en is ze angstig om terug te keren naar haar oude kamer.

Gespecialiseerde opvang

De advocaat van de man pleitte deze week voor een gespecialiseerde opvang voor zijn cliënt waar ze kunnen omgaan met zijn complexe problematiek, maar instellingen blijven hem weigeren. Volgens het OM is de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar en moet hij daarom tbs met dwangverpleging opgelegd krijgen. De rechtbank doet op 12 september een uitspraak.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky