Vaccinatie

(Novum) - Door de uitbraak van de mazelen komen bij de GGD's vragen binnen van ouders die hun kinderen vervroegd willen vaccineren. De vraag is nog niet groot. Bij de GGD Zeeland, een van de provincies die sinds eind vorige maand met een uitbraak kampen, hebben tot nu toe twintig ouders gevraagd of hun kinderen eerder kunnen worden gevaccineerd, zegt een woordvoerder.

Normaal krijgen kinderen de eerste vaccinatie als ze veertien maanden oud zijn. "Dat kan niet altijd eerder", zegt de woordvoerder. "We bekijken dat per geval." De vaccinatie werkt binnen een week.

Maandag bleek dat in de afgelopen tijd dertig mensen in de biblebelt, het gebied van Zeeland tot de Veluwe, de mazelen hebben gekregen. Waarschijnlijk zijn het er meer, aangezien niet iedereen zich meldt. Het RIVM denkt dat de ziekte zich de komende tijd gaat verspreiden omdat veel kinderen uit de bijbelgordel om religieuze redenen niet zijn gevaccineerd tegen de ziekte.

De GGD's in de biblebelt geven de gelegenheid om ouders die hun kinderen niet hebben laten vaccineren dit alsnog te doen. In Zeeland hebben zich tot nu toe geen spijtoptanten gemeld. In West-Brabant kan iedereen die zijn kind nog niet heeft laten vaccineren dat alsnog laten doen bij het consultatiebureau als het jonger is dan 4 jaar. Ouders met kinderen boven de 4 jaar kunnen terecht bij de GGD. "Tot nu toe hebben zich enkele ouders gemeld", zegt een woordvoerder daar.

De GGD Midden-Nederland laat weten dat scholen een brief krijgen over de uitbraak. "Ouders kunnen hier altijd terecht om hun kinderen te laten vaccineren", zegt een woordvoerder. Die verwacht niet dat ouders massaal komen opdagen.

Bij de GGD Gelderland-Midden zijn nog geen meldingen van mazelen binnengekomen. Wel hebben zich tien mensen met vragen gemeld en was er een verzoek om vaccinatie. Bij de GGD Limburg-Zuid, ver buiten de biblebelt, speelt het onderwerp niet. "Er zijn hier geen plannen voor een extra vaccinatieronde. Dat zouden we wel doen als het RIVM dat adviseert, maar zoiets gaan we niet op eigen houtje organiseren."

De besmettelijke infectieziekte wordt veroorzaakt door een virus, dat wordt verspreid met hoesten en niezen. Een ziek kind kan wel tien mensen besmetten die niet tegen mazelen zijn ingeënt. De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken en rode ogen. De ziekte kan ook tot hersenontsteking of sterfte leiden, maar dat komt in ontwikkelde landen weinig voor

De afgelopen jaren waren er verschillende uitbraken van mazelen in Europa, onder meer ik Wales, Engeland en Frankrijk. De laatste mazelenepidemie in Nederland dateert van 1999-2000. Ook die voltrok zich voornamelijk in de biblebelt.