Landgoed Rijnhuizen

Maandag 26 augustus brengt Season School een bezoek aan landgoed Rijnhuizen. Deze unieke en historische plek in Nieuwegein is normaal alleen toegankelijk voor sleutelhouders, maar voor Season School maakt het FOM-instituut DIFFER, dat gevestigd is op landgoed Rijnhuizen, graag een uitzondering: “Het is belangrijk dat kinderen kennismaken met dit verborgen juweel van Nieuwegein waar techniek, wetenschap en historie hand in hand gaan.”

Season School is een vakantieprogramma voor slimme en nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 13 jaar uit de regio Utrecht. KidzTower organiseert dit programma van 26 t/m 29 augustus in Nieuwegein. Eén van de hoogtepunten van Season School is dit keer het bezoek aan landgoed Rijnhuizen.

Het kasteel: techniek, wetenschap & historie
Landgoed Rijnhuizen is gelegen aan het Merwedekanaal ter hoogte van Jutphaas en dateert uit ongeveer 1200. Ben Elzendoorn, Technisch Wetenschappelijk medewerker bij DIFFER, leidt de kinderen van Season School rond door het kasteel. Elzendoorn: “Tijdens de rondleiding besteed ik extra aandacht aan de overblijfselen van de eerdere bouwfasen van het kasteel. Het kasteel is namelijk gebouwd op de fundamenten van eerdere kastelen. Daarnaast bezoek ik met de kinderen de oudheidskamer in de kelder. Ook de zolder van het kasteel slaan we niet over. Hier is het Remote Handling Study Centre van DIFFER gevestigd. Met de modernste computertechnieken worden hier studies gedaan om onderhoud aan toekomstige energiecentrales mogelijk te maken.”

Eeuwenoude bomen in het park
Het park van Rijnhuizen is minstens zo indrukwekkend als het kasteel. De bomen in het park zijn geïmporteerd uit alle windstreken en vaak meer dan 150 jaar oud. In het midden van het gazon staat bijvoorbeeld een grote moerascypres. Deze boom is maar liefst 270 jaar oud! Het park van Rijnhuizen is ook bekend vanwege zijn enorme diversiteit aan planten en bloemen. Azalea's, hortensia's, rododendrons, orchideeën en waterlelies: het is slechts een kleine selectie van alle planten en bloemen die te zien zijn in het park.

Kasteelparkbeheerder Albert Bikker verzorgt voor Season School de rondleiding door het park. Hij besteedt tijdens zijn rondleiding ook aandacht aan de kunstwerken die er te bewonderen zijn. Het thema van Season School is dit keer namelijk 'creativiteit'. Bikker: “Vooral de enorme spiegelende bol in het gazon zal indruk maken op de kinderen. Dit kunstwerk was eens het uiteinde van een lange roestvrijstalen buis die werd gebruikt voor experimenten van DIFFER. De bol is nu een echte blikvanger!”

Aanmelden?
Season School begint elke dag om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Ouders kunnen hun kind nog steeds voor één of meerdere dagen aanmelden, er zijn nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.kidztower.nl.