Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Kinderombudsman Marc Dullaert maakt zich zorgen over het verplaatsen van de Jeugdzorg naar de gemeenten. De vandaag verschenen Kinderrechtenmonitor 2013 is de aanleiding voor de bezorgdheid, zo meldt Medisch Contact.

Volgens de kinderombudsman zijn er nog geen goede afspraken met de gemeenten gemaakt over de minimale kwaliteit van de zorg die gemeenten moeten leveren. Ook de vraag of de veranderingen niet te snel en te onzorgvuldig verlopen baart Dullaert zorgen. Kinderen die tijdens de ingrijpende stelselherziening te maken krijgen met problemen hebben recht op volwaardige Jeugdzorg, stelt de kinderombudsman in de monitor. Hij wil dat de overheid garandeert dat kinderen niet de dupe worden van de herziening.

Bovendien krijgen kinderen in Nederland volgens de ombudsman nog niet de zorg en voorzieningen die ze volgens het Kinderrechtenverdrag moeten krijgen. Vaak is bureaucratie een oorzaak dat te veel kinderen te lang moeten wachten op geïndiceerde jeugdzorg en tijdens de wachtperiode is er onvoldoende toezicht op hun veiligheid. Kinderen worden volgens Dullaert bovendien niet genoeg effectief beschermd tegen kindermishandeling, hoewel de invoering van de verplichte meldcode kindermishandeling als winstpunt wordt genoemd in de kinderrechtenmonitor.

Tot slot stelt de kinderombudsman dat door de economische crisis steeds meer kinderen in armoede leven. Op dit moment geldt dat voor één op de negen kinderen in Nederland. Dat zijn ruim 371.000 kinderen. Door bezuinigingen in de zorg wordt bovendien de toegang tot zorg voor kinderen belemmerd.

© Nationale Zorggids