Normal_overweg_spoorbomen_spoorwegovergang_trein_800px-ahob_overweg_amersfoort_b_wuytierslaan_20060628_wiki_-c_

ProRail start vandaag met een campagne om jongeren te waarschuwen voor de gevaren bij spoorwegovergangen. Dit jaar vielen er acht doden op overwegen. De helft daarvan was rond de achttien jaar. Dat meldt de Telegraaf.

Jongeren zijn volgens de spoorwegbeheerder vaak afgeleid door 'muziek luisteren, whatsappen, bellen, facebooken of andere hippe vormen van afleiding'. Dit is een gevaar voor het gedrag in het verkeer en dikwijls oorzaak van fatale ongelukken. ProRail waarschuwt dat door het gebruik van (kop)telefoon of muziek de kans op een ongeval veertig procent groter is dan normaal. Ook haast en onoplettendheid eisen hun tol.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) maakt liefst 75 procent van de jongeren in het verkeer gebruik van een telefoon of een mp3-speler. Eerder dit jaar overleed een jongen van 18 die een koptelefoon droeg op een overweg: hij had de trein niet horen aankomen. Het aantal ongevallen met dodelijke afloop op overwegen onder jongeren bedroeg in de jaren 2010, 2011 en 2012 nul of één, aldus ProRail.

De campagne 'Laat Je Niet Misleiden' krijgt onder meer gestalte door een radiospot en een filmpje op jongerensites. Ook staan zogenoemde Buiten Gewoon Opsporingsambtenaren van ProRail op diverse locaties in het land om jongeren te waarschuwen voor de gevaren op overwegen.

© Nationale Zorggids