Normal_astma_inhalator_inhaler_pufje_509px-asthmainhaler_wiki_-c_

Wetenschappers hebben een nieuw gen gevonden dat een rol speelt in de ontwikkeling van astma bij jonge kinderen. Dit meldt Nu.nl

Astma wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling. Naarmate iemand jonger is, des te hoger de invloed van de genen op het onstaan van de luchtwegaandoening. Bij jonge kinderen kan astma behoorlijk ernstig zijn zodat bij een astmatische aanval ziekenhuisopname nodig is.

Amerikaanse wetenschappers onderzochten het DNA van 1200 kinderen van twee tot zes jaar met astma en vergeleken dat met het DNA van 2500 personenen zonder astma. De onderzoekers vonden vijf genen die de kans op astma verhoogden, vier van deze genen waren al bekend.

Het vijfde gen, CDHR3, blijkt zeer actief in de cellen die de wand van de luchtwegen bekleden. De precieze functie van het gen is nog niet bekend maar het gen behoort tot de groep genen die betrokken zijn bij de manier waarop cellen verbonden zijn met elkaar. De onderzoekers vermoeden dat als cellen in de luchtwegen niet goed met elkaar samenwerken, het risico op astma toeneemt.

© Nationale Zorggids