Normal_gezin

Het toepassen van het interventieprogramma 'Samen Stevig Staan' resulteert in minder gedragsproblemen bij kinderen met een lichte verstandelijke beperking (lvb). Ook leidt de interventie tot een betere relatie tussen deze kinderen en hun ouders. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van ontwikkelingspsycholoog Hilde Schuiringa, zo meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

Schuiringa onderzocht de effectiviteit van het interventieprogramma bij kinderen van negen tot zestien jaar met een lvb, in combinatie met gedragsproblemen. De behandeling heeft als doel het probleemgedrag van het kind te verminderen. Dit gebeurt door het geven van training aan ouders over opvoedingsvaardigheden en sociale vaardigheden aan jeugdigen. De probleemoplossende vaardigheden van kinderen worden getraind in groepsbijeenkomsten.

Uit de studie van Schuiringa blijkt dat deze trainingen daadwerkelijk het gewenste effect hebben. Voor het promotieonderzoek namen zowel ouders als kinderen deel aan de interventie. In vergelijking met leeftijdsgenoten zonder beperking lopen kinderen en jongeren met een lvb een grotere kans op het ontwikkelen van gedragsproblemen, zoals agressief en antisociaal gedrag.

Hilde Schuiringa promoveert op 20 januari 2014 aan de Universiteit van Utrecht.

© Nationale Zorggids