Normal_normal_koppel_verliefd_relatie_gelukkig_familie

Anorexiapatiënten hebben minder aandacht voor eten en lichaamsvormen na een dosis van het knuffelhormoon oxytocine. Het hormoon helpt om sociale banden tussen mensen te versterken. Anorexiapatiënten focusten zich ook minder op negatieve gezichtsuitdrukkingen en emoties na inname van het hormoon. Dit meldt NU.nl.

Onderzoek toont aan dat anorexia nervosa-patiënten zich minder focussen op voedsel, lichaamsvormen en negatieve emoties na inname van oxytocine, een hormoon dat vrij komt tijdens seks, een geboorte en borstvoeding.
 
Er werd een experiment uitgevoerd waarbij 31 patiënten en 33 gezonde vrouwen een neusspray toegediend kregen waar of oxytocine of een placebo in zat. Daarna keken de deelnemers naar foto's van mensen met een verschillend figuur en gewicht en afbeeldingen van voedsel met veel of juist weinig calorieën. Eerder onderzoek heeft namelijk aangetoond dat anorexiapatiënten een sterke focus hebben op afbeeldingen van mensen met overgewicht of een 'ongewenst' figuur. Onder invloed van het knuffelhormoon concentreerden de patiënten zich minder op dergelijke afbeeldingen. 
 
In een tweede experiment werd gekeken hoe de deelnemers reageerden op negatieve en positieve gezichtsuitdrukkingen, zoals angst, walging en geluk. In een eerder onderzoek was namelijk gesuggereerd dat anorexiapatiënten heviger reageren op negatieve uitdrukkingen, zoals een bedreigende blik. Na inname van de oxytocine spray waren de patiënten minder geneigd boze blikken te vermijden en letten ze minder op walgende gezichten. 
 
© Nationale Zorggids