Normal_toiletpapier_wc__still_

Het gebeurt te vaak dat kinderen op school hun handen niet goed wassen. Voor een deel komt dit omdat het op veel scholen aan goede voorzieningen ontbreekt om dat te doen. Dat blijkt uit een onderzoek van GGD IJsselland in 160 basisscholen, zo meldt RTV Oost.

Volgens de GGD is regelmatig wassen van de handen belangrijk bij het voorkomen van ziekten. Zo kan de kans op griep verkleind worden, evenals het risico op verspreiding van bijvoorbeeld een luchtweginfectie of een darminfectie. De gezondheidsdienst bracht een bezoek aan 160 scholen in de regio IJsselland voor een vierjaarlijkse screening.

Uit de screening blijkt dat scholen met name in de kleutergroepen aandacht besteden aan het goed wassen van de handen. De GGD wijst er op dat ouders hierin een belangrijke rol hebben, maar kinderen moeten ook op school de kans hebben om goed hun handen te kunnen wassen. Op veel scholen gaat het mis bij het afdrogen; een op de vijf scholen maakt gebruik van onhygiënische handdoeken in het toilet. Een handdoek die door meerdere personen wordt gebruikt is vaak een bron van bacteriën en virussen. Op een klein aantal scholen hangt een rol papier of een apparaat dat hete lucht blaast. Ongeveer twee derde van de scholen maakt gebruik van papieren doekjes voor eenmalig gebruik, wat volgens de GGD de meest hygiënische oplossing is voor het drogen van de handen.

Met zeep gaat het op de meeste scholen goed; 92 procent van de scholen heeft dispensers met vloeibare zeep op het toilet hangen. Drie procent van de scholen maakt gebruik van een blok zeep en in zes procent van de scholen is geen zeep aanwezig.

© Nationale Zorggids