Normal_werktijd_tijd_horloge_werk

(Novum) - De gemeenten die achterlopen in het regelen van de jeugdzorg hebben hun zaken voor 1 januari op orde. Daar stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag van uit te gaan. Het overgrote deel van de jeugdzorgorganisaties gaat er daarbij volgens de VNG uitkomen met gemeenten, 'al is dat dan pas in oktober'.

Donderdag meldden staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) nog dat het kabinet dreigt met ingrijpen, omdat een kwart van de gemeenten nog niet duidelijk aangeeft hoe de jeugdzorg straks wordt geregeld. In het uiterste geval kan een bestuurlijke aanwijzing worden gegeven, waarbij een gemeente wordt gedwongen maatregelen te nemen.

Gemeenten moeten de jeugdzorg vanaf volgend jaar zelf regelen. Hiervoor werken zij samen in 42 zogenoemde jeugdzorgregio's. Elf regio's hebben volgens de staatssecretarissen nog niet genoeg zekerheid geboden over hoever ze zijn met de inkoop van zorg. De 31 andere regio's zouden wel zo goed op stoom zijn dat zij naar verwachting voor 1 november kunnen tekenen met aanbieders van jeugdzorg.

De VNG erkent vrijdag dat enkele regio's achterlopen, maar stelt ervan uit te gaan dat ook die regio's voor 1 januari hun zaken op orde hebben. "Wethouders zullen kinderen niet tussen wal en schip laten vallen."

Jeugdzorg Nederland meldde donderdag dat uit een peiling van de koepelorganisatie blijkt dat driekwart van de jeugdzorginstellingen geen zicht heeft op het budget voor volgend jaar. De regio's zouden hier op 1 augustus duidelijkheid over geven, zegde Van Rijn eind juni de Tweede Kamer toe.

Door de ontbrekende duidelijkheid over het budget kunnen zorgaanbieders niet langer garant staan voor kwalitatief goede zorg en veiligheid, dreigde Jeugdzorg Nederland. "Bovendien komt de daadwerkelijke beschikbaarheid van jeugdzorg in gevaar." De koepelorganisatie pleitte donderdag daarom voor een noodwet die de overgang van de jeugdzorgaanbieders naar de gemeenten zorgvuldig zou moeten regelen.

De VNG stelt vrijdag het beeld van het inkoopproces zoals Jeugdzorg Nederland dat schetst niet te herkennen en dat het overgrote deel van de jeugdzorgorganisaties eruit zal komen met de gemeenten. "Bij het inkopen van jeugdhulp moeten gemeenten zorgvuldig te werk gaan, opdat voldoende en effectief wordt ingekocht. Dit gaat soms ten koste van door velen gewenste snelheid. Immers voorop staat dat zorgcontinuïteit gegarandeerd moet worden voor kinderen."