Logo_provincie_groningen_logo

Door 23 gemeenten in Groningen is onlangs een handtekening gezet onder contracten met de instellingen die de jeugdhulptaken gaan uitvoeren. Per 1 januari is 2015 is de jeugdzorg niet langer in handen van de provincie, maar van de gemeenten. Met de ondertekening is de jeugdzorg voor de Groninger gemeenten in 2015 gegarandeerd. Dit meldt de Provincie Groningen.

De Groningse gemeenten hebben gezamenlijk contracten afgesloten met de grotere aanbieders van jeugdhulp en jeugdzorg (omzet 2013 groter dan 100.000 euro). De kleinere aanbieders kunnen in 2015 op basis van een tarief declareren. De Groninger gemeenten kopen de jeugdzorg gezamenlijk in via het nieuwe Regionaal Inkooporgaan Groninger Gemeenten (RIGG). De gemeenten blijven wel ieder afzonderlijk verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdhulp in de eigen gemeente.

In gevallen van complexe gezinssituaties waarbij gemeenten gedwongen hulp moeten inzetten, kunnen de gemeenten bij de Raad voor de Kinderbescherming om advies vragen. De afspraken over de samenwerking, uitwisseling van informatie, inzet van jeugdbescherming en optreden bij crisissituaties zijn in een samenwerkingscontract voor twee jaar vastgelegd.

© Nationale Zorggids